21. septembra 2023
Domov Čiščenje in vzdrževanje 6 nasvetov za čiščenje vetrobranskega stekla
Čiščenje in vzdrževanje

6 nasvetov za čiščenje vetrobranskega stekla

Čiščenje vetrobranskega stekla

Čiščenje vetrobranskega stekla je lahko zelo zahtevna naloga. Vetrobransko steklo je nenehno izpostavljeno različnim elementom, naj gre za insekte, prah in umazanijo ali druge nadležne reči, ki se tako zelo rade prilepijo nanj, zato ga je težko zadržati v čistem stanju prav dolgo.

Vemo, da je čiščenje vetrobranskega stekla lahko naporno, zato vas spodaj čaka pet nasvetov, ki vam bodo olajšali to delo. Tudi notranji del stekla je lahko zelo umazan in pokrit z madeži. Še posebej v primeru, ko se v vozilu kadi ali pa se stekla rosijo in jih sproti brišemo s krpo, včasih celo kar z dlanjo.

1. Izbira časa za čiščenje

Vetrobranskega stekla nikoli ne čistimo, ko je neposredno nad nami vroče sonce. Prav tako je pomembno, da temperatura zraka ni previsoka, saj se bo v nasprotnem primeru steklo samo od sebe prehitro posušilo in bodo na njem ostale grde lise. Čiščenja se lotimo dopoldne ali proti večeru. Še najbolje pa je, če imamo za čiščenje avtomobila na voljo pokrit prostor.

2. Notranjost in zunanjost čistimo ločeno

To pomeni, da za vsako stran uporabimo drugačna čistilna sredstva in pripomočke. Za notranjo stran uporabimo krpo iz mikrovlaken in čistilo za steklo brez amoniaka, da bo površina vetrobranskega stekla ostala nepoškodovana in brez prask.

Čiščenje notranjosti vetrobranskega stekla
Čiščenje notranjosti vetrobranskega stekla s krpo iz mikrovlaken.

Za zunanjo stran vetrobranskega stekla uporabimo mehko krtačko, kot je zobna ščetka, v kombinaciji s toplo vodo in blagim čistilom, da odstranimo vse prilepljene ostanke, kot so žuželke in umazanija.

3. Ustrezni pripomočki

Pred čiščenjem se založimo z ustreznimi pripomočki, saj kasneje ne bo časa, da bi skakali sem ter tja. Steklo se namreč zelo hitro posuši in bo potrebno pričeti znova.

Potrebovali bomo mlačno vodo z nežnim čistilnim sredstvom, krpe iz mikrovlaken, nežno krtačko za odstranjevanje insektov in čistilo v pršilu za notranjo stran stekla. Prav lahko pridejo tudi časopisni papir in kuhinjske brisačke – v primeru, da ne razpolagamo s krpami iz mikrovlaken.

4. Stekla čistimo na koncu

Zunanjost avtomobila najprej operemo in posušimo. Pri tem operemo tudi zunanjo stran vetrobranskega stekla ter poskrbimo za odstranitev mušic in drugih insektov, ki so se zasušili na steklo. Šele nato se lotimo finega čiščenja stekla, kar velja tudi za notranjost vozila. Stekla se lotimo, ko smo očistili armaturno ploščo in posesali prah.

5. Uporabimo ustrezna čistila

V trgovinah z avto kozmetiko je na voljo veliko pripomočkov in različnih čistil. Ker tehnologija napreduje tudi na tem področju, ne bo slabo, če se založimo z izdelki, ki so trenutno najboljši za čiščenje avtomobilskih stekel.

Čiščenje zunanjosti vetrobranskega stekla
Za čiščenje zunanjosti vetrobranskega stekla uporabite namenska čistila.

Ste že slišali za čistila z nano delci? Če še niste, jih obvezno preizkusite, saj delujejo! Gre za malenkost dražja čistila, kar pa se na družinskem proračunu ne bo bistveno poznalo, saj zadostujejo za kar nekaj čiščenj, razmastijo steklo in kar lep čas preprečujejo, da bi se umazanija in maščobe prijele nanj.

6. Čistilo pršimo samo na steklo

Včasih nas malce zanese od utrujenosti ali pa se nam mudi in čistilo za steklo popršimo kar po armaturni plošči in drugih delih vozila. To seveda ni priporočljivo, saj se lahko na teh površinah ustvarijo neprijetni madeži, ki jih bo težko odstraniti. Prav tako ne pršimo po različnih senzorjih, ki so v modernejših vozilih precej pogosti.

Za čiščenje vetrobranskega stekla ne uporabljamo agresivnih čistil. Namesto tega se odločimo raje za blaga čistila, razredčena v topli vodi, ali celo navaden kis, ki ga zmešamo z enakim delom vode (1 del kisa : 1 del vode). Prav tako ne bo odveč za nasvet povprašati prodajalca na prodajnem mestu z avto kozmetiko.

Povezani prispevki

Kdaj se odločiti za poliranje vozila?

Za številne lastnike vozil je avtomobil veliko več kot le prevozno sredstvo....

Kako temeljito očistiti kabino avtomobila?

Redno čiščenje notranjosti avtomobila ni pomembno zgolj zaradi videza, ampak prispeva tudi...

5 nasvetov za čiščenje ALU platišč

Zaradi privlačnega videza in trpežne konstrukcije so aluminijasta platišča med lastniki avtomobilov...