14. septembra 2023
Domov Avtomehanika Kako preprečiti težave s praznim akumulatorjem?
Avtomehanika

Kako preprečiti težave s praznim akumulatorjem?

Prazen akumulator

Akumulator ima določeno življenjsko dobo in na neki točki enostavno potrebuje zamenjavo. A življenjska doba je lahko krajša ali daljša, kar pa je odvisno od tega, kako z njim ravnamo. Obstaja kar nekaj načinov, kako to dobo podaljšamo in se zavarujemo pred težavami, ki nastopijo največkrat v zimskem času.

Pomembno je, da se redno odpravljamo na daljše vožnje, saj se sicer akumulator ne napolni do konca. Tudi vklop in izklop električnih porabnikov v vozilu igra svojo vlogo. Pomembno je tudi vzdrževanje vozila in redni servisi, na katerih se med drugim preveri akumulator.

Redno se odpravljajte na daljša potovanja

Dober način, da zagotovite, da bo vaš akumulator ostal napolnjen, je, da se redno odpravljate na daljša potovanja. Če vozilo uporabljate le za krajša potovanja, se akumulator morda nikoli ne bo popolnoma napolnil zaradi prostega teka motorja ali drugih dejavnikov, ki bi lahko izčrpavali njegovo energijo.

Če se boste pogosteje odpravljali na daljša potovanja, se bo akumulator lahko popolnoma napolnil in preprečil morebitne težave v prihodnosti. Ni nujno, da se kilometre in kilometre vozite vsak dan, a v primeru, da vozilo bolj poredko uporabljate, tu in tam vseeno peljite družino na izlet, ki vas bo stal manj kot nevšečnosti z akumulatorjem.

Vklop in izklop električnih naprav

Še en ključni dejavnik za preprečevanje težav z izpraznjenim akumulatorjem je izklop električnih naprav, kadar jih ne uporabljate. To vključuje luči, avdio sisteme, navigacijske sisteme in druge naprave, ki jih napaja električni sistem avtomobila.

Navigacijski sistem v avtomobilu
Če nacigacijskega sistema med vožnjo ne boste potrebovali, naj bo izključen.

V resnici dandanes skorajda vsi med vožnjo polnimo mobilne telefone in nekatere druge električne naprave. Z izklopom teh naprav, kadar jih ne uporabljate, lahko varčujete z energijo in preprečite nepotrebno praznjenje zalog energije akumulatorja.

Vzdrževanje vozila in redni servisi

Vzdrževanje in servisiranje vozila je treba opravljati v rednih intervalih. Mali servis vsaj enkrat letno ali po potrebi. Takrat bo serviser preveril tudi stanje akumulatorja vašega vozila. Morda bo dobro, če ga na to še posebej opozorite.

Preverjanje stanja akumulatorja naj poteka vsaj dvakrat letno, da se prepričate, da še vedno pravilno deluje. Če se pojavijo znaki korozije ali poškodb, ga mora pregledati usposobljen serviser, saj lahko to kaže na težave s polnilnim sistemom ali drugimi deli vozila, ki jih je treba takoj zamenjati.

Zakaj se akumulator izprazni?

Razlogov za nenadoma prazen akumulator je lahko več. Morda v vozilu ne deluje alternator, ki skrbi za polnjenje baterije, ali pa ste preko noči pomotoma pustili prižgane luči. Celo lučka v kabini je lahko kriva za to, da vam avtomobil zjutraj ne vžge.

Seveda je več možnosti za takšne situacije takrat, ko so akumulatorju že nekoliko opešale moči. Tega sicer ne morete vedeti, lahko pa se o tem prepriča vaš serviser, ki z ustrezno napravo izmeri moč akumulatorja. Še posebej rado se pripeti, da dokončno odpove v zimskem času, ko napočijo nižje temperature. Če se morda dlje časa ne vozite, bi bilo smotrno akumulator odstraniti iz vozila in ga shraniti v suh in topel prostor.

Sami lahko storite veliko

Z ustrezno oskrbo in vzdrževanjem lahko zmanjšate tveganje, da bi se v prihodnosti pojavila težava z akumulatorjem. Z rednimi daljšimi potovanji, izklopom električnih naprav, kadar jih ne uporabljate, in rednim servisiranjem vozila lahko pripomorete k temu, da bo akumulator deloval brezhibno.

Če se starost akumulatorja bliža koncu njegovega roka trajanja, obvezno preverite, koliko moči še ima, in se v to prepričajte na servisu. Tam vam bodo povedali tudi, ali bi ga bilo že smiselno zamenjati. Ob skrbnem ravnanju pa lahko kar precej presežete napovedano življenjsko obdobje, ki ga je za izdelek navedel njegov proizvajalec.

Povezani prispevki

Zakaj avtoservisa ne izvajajte sami?

Za lastnike avtomobilov se zdi zamisel, da bi servis vozila opravili kar...

5 lastnosti dobrega avtomehanika

Avtomehanik je oseba, ki skrbi za naše vozilo in zagotavlja, da je...

5 znakov, da je avto treba pripeljati na servis

Večinoma brez avtomobila ne moremo, saj ga potrebujemo za prevoz na delo...