17. oktobra 2023
Domov Avtomehanika Kaj je zobati jermen in kako pomemben je?
Avtomehanika

Kaj je zobati jermen in kako pomemben je?

Zobati jermen

Ko pomislimo na delovanje avtomobila, pogosto najprej pomislimo na motor, a resnica je, da je avtomobil izjemno zapleten sistem, kjer sodelujejo različni podsistemi, kot sta zavorni in električni, ter motor. Eden izmed ključnih sestavnih delov, ki omogoča usklajeno delovanje različnih sklopov motorja, je zobati jermen.

Ta preprost, a ključen del je odgovoren za sinhronizacijo gibanja različnih komponent motorja, kar omogoča, da se motor vrti v pravilnem ritmu. Ustrezna usklajenost motorja zagotavlja njegovo optimalno zmogljivost, kar se kaže v boljši moči, manjši porabi goriva in nižjih emisijah.

Nepogrešljiv del vašega vozila

Nekatera vozila imajo vgrajeno verigo namesto zobatega jermena, kar v precejšnji meri spremeni rutino velikega servisa. Tista vozila, ki se zanašajo na zobati jermen, pa morajo upoštevati navodila proizvajalca in ga po določenih prevoženih kilometrih zamenjati. Zobati jermen nadzoruje natančen proces izgorevanja v motorju, poganja ga ročična gred in upravlja odmično gred, ki poganja ventile.

Ventili se morajo odpirati in zapirati ob pravem času. Mešanica zraka in goriva, ki ob zgorevanju poganja bate motorja, se v zgorevalno komoro dovaja preko ventilov. Ker se bati v motorju premikajo navzgor in navzdol, je treba zagotoviti pravilno krmiljenje ventilov, da se prepreči trk med bati in ventili v ozki zgorevalni komori. Zobati jermeni se lahko uporabljajo tudi za pogon vbrizgalnih črpalk in protiutežnih gredi ali vodnih črpalk.

Kaj povzroči okvara zobatega jermena?

Material se sčasoma utrudi in nič drugače ni pri zobatem jermenu, ki po določenem času enostavno potrebuje zamenjavo. Če pride do poškodbe ali pretrganja zobatega jermena, so lahko posledice za motor zelo resne. Najpomembnejša funkcija zobatega jermena je, da usklajuje gibanje ventilov in batov v motorju. Če se jermen pretrga, se lahko zgodi, da se ventili ne bodo pravilno odpirali in zapirali, kar lahko povzroči usodno trčenje ventila z batom.

Zamenjava zobatega jermena
Menjavo zobatega jermena se običajno opravi med 100.000 in 200.000 km.

Ta vrsta okvare motorja lahko povzroči hude poškodbe in zahteva izjemno drago popravilo. Poleg tega zobati jermen poganja tudi druge komponente, kot sta vodna črpalka in alternator. Skratka, okvara zobatega jermena lahko povzroči popolno ustavitev motorja in resno škodo, zato je redno vzdrževanje in pravočasna menjava tega dela ključna za ohranjanje zdravja motorja.

Kako zamenjati zobati jermen?

Zamenjavo zobatega jermena se opravi v avto servisu ali avtomehanični delavnici med izvajanjem velikega servisa. Ta je načrtovan v skladu z navodili proizvajalca vozila in se ga je potrebno držati. Če ob malem servisu serviser zamenja vse filtre, motorno olje in še kakšne malenkosti, pa veliki servis prinaša še nekaj drugih posegov.

Veliki servis zajema vgradnjo novega kompleta, v katerem so zobati jermen, napenjalec in mikrojermen, prav tako se zamenja vodno črpalko. Med izvajanjem velikega servisa se opravi tudi kompleten in natančen pregled vozila, pri katerem se lahko zazna okvare in poškodbe, ki bi na plano udarile šele nekoliko kasneje.

Povezani prispevki

Zakaj avtoservisa ne izvajajte sami?

Za lastnike avtomobilov se zdi zamisel, da bi servis vozila opravili kar...

5 lastnosti dobrega avtomehanika

Avtomehanik je oseba, ki skrbi za naše vozilo in zagotavlja, da je...

Kako preprečiti težave s praznim akumulatorjem?

Akumulator ima določeno življenjsko dobo in na neki točki enostavno potrebuje zamenjavo....

5 znakov, da je avto treba pripeljati na servis

Večinoma brez avtomobila ne moremo, saj ga potrebujemo za prevoz na delo...