17. oktobra 2023
Domov Avtomehanika 5 znakov, da je avto treba pripeljati na servis
Avtomehanika

5 znakov, da je avto treba pripeljati na servis

Avto na servisu

Večinoma brez avtomobila ne moremo, saj ga potrebujemo za prevoz na delo in domov, prevoz otrok in za druge opravke. Z avtomobilom potujemo na izlete in dopust ter ga uporabljamo za prevoz najrazličnejših reči, ki jih ne moremo prenesti na roke.

Je pa avtomobil tudi strošek za družinski proračun. Načeloma so tisti najbolj običajni stroški zajeti v redne servise, zavarovanje in registracijo, menjavo pnevmatik in točenje goriva. Žal pa lahko pride tudi do dodatnih stroškov, ko se kaj pokvari, ne deluje optimalno ali v primeru prometne nezgode. Kateri so znaki, da je treba avto pripeljati na servis?

1. Nemiren tek motorja

Vožnja z avtomobilom mora biti udobna in varna. Da je tako, poskrbimo z rednimi servisi in pregledi ključnih tekočin v vozilu. Kljub temu pa seveda lahko pride do sprememb, obrabe materiala ali nepričakovane okvare, ki se kaže na različne načine.

Da bo treba avto zapeljati na servis, lahko kaže tudi nemiren tek motorja. Če se vam zdi, da se motor sam od sebe zaganja v višje obrate oziroma so ti na trenutke prenizki, bo čas za obisk serviserja. Obrati motorja v prostem teku so navadno nastavljeni na 800 do 1000 obratov.

2. Vozilo ne vozi naravnost

Se vam zdi, da vas pri vožnji naravnost ves čas vleče iz smeri in držite volanski obroč v položaju, ki ni naraven pri vožnji naravnost? Povsem mogoče je, da je prišlo do sprememb na koloteku oziroma je kaj narobe z gumami in krmilnim mehanizmom.

Težave pri vožnji naravnost
Če pri vožnji naravnost občutite nenaraven občutek, avto peljite na servis.

Takšne reči so nevarne in tudi povzročajo dodatne okvare ter stroške. Do tega lahko pride že po nedolžnem trku ob robnik ali po manjši prometni nezgodi. Nesanirana okvara lahko privede do nove nezgode ali povzroči dodatne stroške zaradi obrabe pnevmatik in drugih delov vozila.

3. Vibracije med vožnjo

V avtomobilu ne bi smeli čutiti nikakršnih vibracij ali nenavadnih zvokov. V primeru, da do njih prihaja, bo dobro razmisliti o obisku servisa, kjer bodo vozilo pregledali in poiskali vzrok za nastanek vibracij. Te so lahko posledica nepravilnosti na kolesih, oslabljenih blažilcih in podobno.

Včasih so za neprijetne zvoke in vibracije krivi tudi obrabljeni kolesni ležaji, pa tisti, ki zagotavljajo nemoteno vrtenje zračnega ventilatorja. V resnici je vsaka izmed okvar lahko precej dražja, če se njene odprave ne lotimo takoj.

4. Opozorilne lučke na armaturni plošči

Že osnovni in starejši modeli avtomobilov imajo na armaturni plošči kar nekaj opozorilnih lučk, ki nas opozarjajo, da z vozilom nekaj ni v redu. Modernejši avtomobili nudijo sicer obilico senzorjev in takšnih ter drugačnih obvestil, ki pa niso vsa alarmantna.

Za razliko od tistih, ki nas opozarjajo, da se bliža čas za redni servis ali da je treba napolniti pnevmatike, nas morajo bolj skrbeti opozorila o padcu tlaka olja in opozorilo, da prihaja do pregrevanja motorja, kar lahko povzroči velike težave.

5. Težave s prižigom motorja ali nenadno ugašanje

Se vam dogaja, da zjutraj kar nekajkrat skušate zagnati motor, preden vam to dejansko uspe? Navadno se tolažimo, da je malce hladno in je povsem v redu, če vžge po nekaj poizkusih. V resnici pa motor avtomobila ni bil zasnovan na ta način.

Če prihaja do težav z vžigom, so lahko za to krive vžigalne svečke, elektronika, nepravilna mešanica goriva ali oslabljena moč akumulatorja. Ta se lahko tudi ne napolni med vožnjo, če alternator ne deluje. Kot vidite, obstaja kopica možnosti za še večje težave. Tudi v primeru, da motor večkrat ugasne pri čakanju na zeleno luč, je znak, da bo treba na servis.

Dodajmo še, da praktično vsaka nepravilnost v delovanju avtomobila vpliva tudi na porabo goriva, zato v primeru težav le obiščite svojega serviserja.

Povezani prispevki

Kaj je zobati jermen in kako pomemben je?

Ko pomislimo na delovanje avtomobila, pogosto najprej pomislimo na motor, a resnica...

Zakaj avtoservisa ne izvajajte sami?

Za lastnike avtomobilov se zdi zamisel, da bi servis vozila opravili kar...

5 lastnosti dobrega avtomehanika

Avtomehanik je oseba, ki skrbi za naše vozilo in zagotavlja, da je...

Kako preprečiti težave s praznim akumulatorjem?

Akumulator ima določeno življenjsko dobo in na neki točki enostavno potrebuje zamenjavo....