14. septembra 2023
Domov Vulkanizerstvo Razlike med letnimi in zimskimi pnevmatikami
Vulkanizerstvo

Razlike med letnimi in zimskimi pnevmatikami

Letne in zimske pnevmatike

Varnost na cesti je ena prednostnih nalog vsakega voznika, pravilna izbira pnevmatik pa ima pri zagotavljanju te varnosti ključno vlogo. Medtem ko se nam pnevmatike včasih zdijo preprost del vozila, so dejansko ena od najpomembnejših komponent, ki vplivajo na vožnjo.

Zlasti razlika med zimskimi in letnimi pnevmatikami je ključnega pomena, saj ta izbira neposredno vpliva na oprijem vozila na cestišču. Poglejmo, zakaj je pomembno, da uporabljamo ustrezne pnevmatike glede na letno obdobje, v čem so razlike med letnimi in zimskimi pnevmatikami ter kako vplivajo na varnost in udobje med vožnjo.

Karakteristike letnih pnevmatik

Poleti so temperature višje in asfalt se ogreje do skoraj nepredstavljivih številk. Zelo pomembno je, da imamo takrat na vozilu pnevmatike, ki ustrezajo naslednjim karakteristikam:

  • Gumena zmes poletne pnevmatike je trša. Zasnovana je tako, da zagotavlja optimalno zmogljivost tudi pri višjih temperaturah, ne da bi se zmehčala. S tem se zmanjša kotalni upor, kar med drugim pozitivno vpliva na porabo goriva.
Profil letne pnevmatike
Zakonsko določen minimalni profil pri letnih pnevmatikah znaša 1,6 mm.
  • Letna pnevmatika ima več vzdolžnih utorov. Skozi njih se lahko pretaka več vode, kar zmanjšuje nevarnost akvaplaninga v primeru dežja.
  • Tekalna plast letne pnevmatike je sestavljena predvsem iz preprostih, gladkih gumijastih blokov v osrednjem delu. Ti zagotavljajo stik velike površine s cestiščem in posledično boljšo vodljivost ter krajšo zavorno pot.

Preberite tudi: 8 zanimivosti o letnih pnevmatikah

Karakteristike zimskih pnevmatik

Zima kaže svoje zobe skozi nizke temperature zraka, pri čemer se zniža tudi temperatura asfalta. Obenem pa je v vsakem trenutku mogoče naleteti na sneg, blato ali celo poledico, zato je nujno, da imajo zimske pnevmatike naslednje karakteristike:

  • Zimska pnevmatika je izdelana iz mehke gumene zmesi. Vsebuje sorazmerno več naravnega kavčuka, zato guma ostane mehkejša celo pri nizkih temperaturah. Tako ima zimska pnevmatika vedno večji stik s cestiščem in s tem boljši oprijem.
Profil zimske pnevmatike
Zakonsko določen minimalni profil pri zimskih pnevmatikah znaša 3 mm.
  • Zimska pnevmatika ima širše tekalne kanale. V teh utorih se nabira sneg, kar izboljšuje oprijem na zasneženih cestah. A pnevmatika je zasnovana tudi tako, da na očiščenih cestah odstrani nakopičeni sneg in omogoči učinkovito razpršitev nakopičene vode.
  • Tekalna površina zimske pnevmatike ima veliko reber. Ta se pri vrtenju kolesa po površini ceste premikajo in tvorijo cikcakast vzorec, nastali robovi pa zagotavljajo dodaten oprijem na snegu in ledu.

Preberite tudi: Zakaj zimske gume niso primerne za celoletno vožnjo?

Na vozilo vedno namestite ustrezne pnevmatike

Letne in zimske pnevmatike so izdelane iz različnih gumenih zmesi. To vpliva na stabilnost vožnje in zavorno pot. Z zimskimi pnevmatikami je zavorna pot na zasneženih cestah pri hitrosti 50 km/h približno 31 metrov. Z letnimi pnevmatikami je zavorna pot dvakrat daljša in znaša 62 metrov.

Podobno, čeprav ne tako drastično, je tudi z zimskimi pnevmatikami v času poletja in višjih temperatur. Čeprav razlika med obema vrstama pnevmatik na mokri cesti ni velika, je zavorna pot z zimskimi pnevmatikami poleti na suhi cesti precej daljša.

Prav zato je potrebno na vozilo vedno namestiti ustrezne pnevmatike, ki so zasnovane za vožnjo v določenem delu leta. Res je, da poznamo tudi kombinirane »celoletne« pnevmatike, a so te primerne zgolj za uporabo ob dokaj milih vremenskih spremembah. V kolikor ste veliko na cesti in živite na področju, kjer je pozimi veliko snega, poleti pa precej vroče, bo mnogo bolje, če boste imeli na razpolago dva seta pnevmatik za obe obdobji v letu.

Povezani prispevki

5 znakov, da potrebujete nove pnevmatike

Spremljanje stanja in ustreznosti avtomobilskih pnevmatik je ključno za varno in udobno...

8 zanimivosti o letnih pnevmatikah

Letne pnevmatike lahko na vozilo namestimo po 15. marcu, ko se uradno...

Zakaj zimske gume niso primerne za celoletno vožnjo?

Enkrat za vselej bi morali vozniki in lastniki avtomobilov sprejeti dejstvo, da...