20. septembra 2023
Domov Vulkanizerstvo Zakaj zimske gume niso primerne za celoletno vožnjo?
Vulkanizerstvo

Zakaj zimske gume niso primerne za celoletno vožnjo?

Zimske gume za celoletno vožnjo

Enkrat za vselej bi morali vozniki in lastniki avtomobilov sprejeti dejstvo, da so za zimo primerne samo zimske gume, za preostali del sezone pa letne. Seveda v primeru, da so takšne tudi vremenske razmere. Povsem normalno je, da prihaja do tovrstnih vprašanj, kajti gume so precejšen strošek.

Vendarle pa bi morali vozniki najprej misliti na varnost. Tako na svojo kot na varnost drugih udeležencev v prometu. Kot drugo pa bi morali pomisliti tudi na to, da s celoletno uporabo zimskih gum v resnici ne bodo prihranili, saj na ta način prihaja do hitrejše obrabe gum, večje porabe goriva itd.

Pomembna je sestava gume

Da bi se zimske gume dobro obnašale v slabem vremenu, ob nizkih temperaturah, snegu in plundri, so narejene iz nekoliko drugačne zmesi kot tiste za poletno sezono. Guma je v končni fazi mehkejša in tako nudi precej boljši oprijem v zahtevnih razmerah.

Zimske pnevmatike na terenskem vozilu
Zimske gume so nekoliko mehkejše od letnih, saj vsebujejo več kavčuka.

Se pa stvari precej spremenijo, ko nastopijo višje temperature. Meja se giblje od 7 do 10 °C, ko pride do večje obrabe zimskih gum. Prav tako se poveča poraba goriva, kar pomeni dvojni dodaten strošek za lastnika vozila. Ni nepomembno, na kakšnih gumah se vozite.

Je rešitev v celoletnih gumah?

Mnogi vozniki se, v želji poceniti stroške avtomobila, zatečejo k celoletnim gumam. Na prvo žogo bi rekli, da morajo že biti v redu, če jih proizvajajo in prodajajo. Kakšna pa je realna slika? Celoletne gume so povsem zadovoljive v zimskem obdobju, če le ni preveč mrzlo in je količina snega minimalna.

Prav tako se takšne pnevmatike priporoča voznikom s področij, kjer so zime milejše, in tistim, ki se ne vozijo veliko. Če sodite med voznike, ki morajo vsak dan na cesto, ne glede na to, kakšne so zunaj razmere, potem bo za vas bolje, da imate pozimi na vozilu zimske gume.

Zimske gume poleti niso varne

Dobro vemo, da so gume edini stik vozila s cestiščem, zato bi veljalo nanje gledati še nekoliko bolj resno. Ne gre zgolj za izpolnjevanje zakonov v izogib kaznim, pač pa z ustreznimi gumami skrbimo tudi za svojo varnost. Mnogi zmotno mislijo, da se mehkejše zimske pnevmatike samo nekoliko prej obrabijo poleti.

Zimske pnevmatike poleti
Za vožnjo po razgretem asfaltu mehkejše zimske pnevmatike niso varne.

Zimske gume na razgretem asfaltu niso varne! Močno se namreč poveča zavorna pot, ki v nekaterih primerih odloča celo med življenjem in smrtjo. Torej, če vas ne skrbi nekoliko večji strošek za gorivo, hitrejša obraba gum in glasnejša vožnja po suhem asfaltu, imejte v mislih vsaj varnost.

Kdaj zamenjati pnevmatike?

V Sloveniji zakon veleva, da morajo biti na vozilu nameščene zimske gume od 15. novembra do 15. marca. Vendarle pa se ne gre zanašati zgolj na datume, ampak je treba ravnati tudi po zdravi pameti. Če so zimske razmere udarile prej, naj bo vaše vozilo prej tudi pripravljeno nanje.

Enako velja za konec sezone, ko se navkljub prihodu koledarske pomladi zunaj še vedno lahko drži rep pretekle zime. Med letnimi in zimskimi gumami so velike razlike, ki odločilno vplivajo na vožnjo v določenem letnem času. Zimske pnevmatike so precej mehkejše, letne pa bolj trde. Nikar se na cesto ne podajajte z neprimernimi gumami in izgovorom, da boste pač nekoliko bolj previdni.

Povezani prispevki

Razlike med letnimi in zimskimi pnevmatikami

Varnost na cesti je ena prednostnih nalog vsakega voznika, pravilna izbira pnevmatik...

5 znakov, da potrebujete nove pnevmatike

Spremljanje stanja in ustreznosti avtomobilskih pnevmatik je ključno za varno in udobno...

8 zanimivosti o letnih pnevmatikah

Letne pnevmatike lahko na vozilo namestimo po 15. marcu, ko se uradno...