19. oktobra 2023
Domov Avto oprema Prednosti in slabosti LED žarometov
Avto oprema

Prednosti in slabosti LED žarometov

LED žarometi

Avtomobilski žarometi so v zadnjih desetletjih močno napredovali. Namesto klasične rumene svetlobe zdaj ponujajo prodorno belo osvetlitev poti pred avtomobilom. Večina v tem trenutku pomisli na halogenske žaromete, a tehnologija je vendarle storila še korak naprej.

Na trg so prišli LED žarometi. LED osvetlitev poznamo že od doma in iz poslovnih prostorov, sedaj pa jih spoznavamo še v avtomobilih. Za razliko od halogenskih svetijo še svetleje, pas svetlobe pa deluje bolj strnjeno, kar pomeni še več preglednosti na cesti.

Več svetlobe

Tako kot smo od LED svetil vajeni že od doma, so tudi na področje avtomobilizma vnesla več svetlobe. Še posebej dobro se izkažejo v zahtevnejših razmerah, ko so vremenski pogoji neusmiljeni. Osvetljevanje cestišča in okolice je izrazito pomembno v zimskem času, ko se v večernih in nočnih urah vidljivost precej poslabša.

Nekateri vozniki se, poleg boljše svetlobe, navdušujejo tudi s samim videzom, ki ga njihovemu vozilu prinaša LED osvetlitev. Vendarle pa naj bo to drugotnega pomena. Na prvem mestu je vedno varnost. Tako vaša kot varnost ostalih udeležencev v prometu.

Manjša poraba

V resnici nas večina niti za trenutek ne pomisli, da so žarometi precejšen porabnik električne energije in s tem tudi goriva. Zelo zanimiv podatek je, da so razvijalci LED žarometov pri nekaterih modelih uspeli znižati porabo energije za kar do dve tretjini!

LED žaromet na avtomobilu
LED žarometi zagotavljajo manjšo porabo energije, obenem pa boljšo svetilnost.

In ne le to, da s tem vozniku omogočajo prihranek, ampak so mu dali na razpolago tudi večjo svetilnost. In to mnogo večjo. Nekateri LED žarometi so tudi »pametni«, saj omogočajo precej nastavitev in usmerjanja snopa svetlobe na cestišče.

Daljši rok trajanja

Žaromete je treba pred odhodom na pot vedno preveriti, ali delujejo brezhibno. Kar rado se pripeti, da žarnica »izdihne« in jo je potrebno zamenjati. Precej nadležno opravilo, še posebej v novejših vozilih, kjer so proizvajalci vozila močno pazili na vsak centimeter prostora.

LED žarometi imajo precej daljši rok trajanja od običajnih žarnic, ki so sila občutljive na tresljaje in udarce. Kako dolgo zdržijo? Podatek je precej neverjeten, a kar od 15 do 20 let.

Kaj pa slabosti LED žarometov?

Kot je to v navadi na vseh področjih, imajo tudi LED žarometi nekaj slabosti. Vsekakor mednje sodi dokaj visoka cena. Govorimo o ceni, ki se tiče že samega nakupa vozila, saj je takšne žaromete pogosto treba doplačati. A tudi o ceni morebitne zamenjave.

Že res, da je njihov rok trajanja kar zajeten, a pride lahko do nezgode in stroški so tu. Prav zato preverite, ali so žarometi na vašem avtomobilu zavarovani, sicer zahtevajte dodatno zavarovanje. Zamenjava LED žarometa vas lahko stane vse od 700 pa do skoraj 5.000 evrov.

Zaslepijo nasproti vozeče voznike

Med slabosti lahko štejemo tudi prednost LED žarometov. Se sliši nenavadno? Čeprav svetijo izjemno svetlo in vozniku omogočajo dober pregled na dogajanjem na cestišču, pa lahko v isti sapi zaslepijo nasproti vozečega voznika avtomobila.

Avtomobilski LED žaromet
Če LED žarometi niso ustrezno nastavljeni, lahko oslepijo druge voznike.

Vsi vemo, kako zoprno se je srečati z nekom, ki je pozabil ugasniti dolge luči. Pri srečanju z vozilom, na katerem so nameščeni LED žarometi in jih je voznik morda še posebej nastavil, lahko pride do neprijetnega bleščanja, ki te za trenutek zaslepi. Vsak trenutek na cesti pa je pomemben.

Še nekaj slabosti LED žarometov

Nekateri vozniki, ki na svojih vozilih uporabljajo LED žaromete, poročajo tudi o tem, da v deževnem vremenu nekoliko slabše vidijo. Opozorimo pa še na eno slabost. Za razliko od običajnih žarometov se LED žarometi ne segrevajo v tolikšni meri.

Slednje je seveda dobra novica glede prihranka energije. Nekoliko slabša pa na zimski dan, ko steklo žarometa običajno pomrzne. Običajni žarometi se hitro segrejejo in led stalijo, česar pri LED izvedenki ne moremo pričakovati. Tudi zato ne pozabite žarometov čistiti redno.

Povezani prispevki

Avtomatski ali ročni menjalnik: kaj izbrati?

Avtomobilski menjalniki so skozi leta doživeli številne inovacije in razvoj ter voznikom...

4 prednosti aktivnega tempomata

Kaj je tempomat, zagotovo veste, saj ga imate morda celo vgrajenega v...

4 prednosti gumi tepihov za avto

Svoj avtomobil radi vzdržujemo, da je čist in se je z njim...