1. oktobra 2023
Domov Avto oprema 4 prednosti gumi tepihov za avto
Avto oprema

4 prednosti gumi tepihov za avto

Gumi tepihi

Svoj avtomobil radi vzdržujemo, da je čist in se je z njim prijetno voziti. Navadno to pomeni, da ga redno peremo in posesamo notranjost. Poseben del čiščenja se nanaša tudi na avtomobilske tepihe, ki so lahko od vozila do vozila precej različni.

Najbolj nerodni so tapecirani, s katerih nikoli ne moremo odstraniti vse umazanije, pa če jih še tako vneto sesamo. Prav tako se ti tepihi po določenem času navzamejo neprijetnega vonja in jih je potrebno zamenjati. Najbolj praktični in preprosti za vzdrževanje pa so zagotovo gumi tepihi.

1. Popolno prileganje

Prav originalni gumi tepihi zagotavljajo popolno prileganje in s tem pokrijejo vse izpostavljene dele. V nasprotnem primeru bi s čevlji kljub vsemu v vozilo vnesli umazanijo in z njo umazali podlogo, ki predstavlja zaščito pred kovinskim podom.

Popolno prileganje zagotavljajo natančne dimenzije in posebni čepki, s katerimi se jih pritrdi na tla oziroma ob robove. Odvisno od modela je potrebno imeti nekaj občutka za pritrditev. Ko pa to enkrat znamo, ni več nobenega problema.

2. Enostavni za čiščenje

Tapecirani tepihi so sila neprijetni za čiščenje in marsikomu povzročajo glavobole ob vsakem sesanju. Kamenčki in umazanija se zažrejo v tkanino, iz katere jih nikakor ne gre izbezati. Prav tako se navzamejo neke oblike, se obrabijo in so videti zelo neprivlačni. Takšen je tudi njihov vonj.

Čiščenje gumi tepihov
Čiščenje gumi tepihov je enostavno, saj jih le operemo in posušimo.

Gumi tepihi na drugi strani pa so izjemno preprosti za vzdrževanje, saj jih enostavno obrišemo z mokro krpo ali pa odstranimo iz vozila, operemo in posušimo. Priporočljivo je v vozilo namestiti originalne gumi tepihe, ki se bodo dobesedno zlili z vozilom.

3. Povsem vodoodporni

Še ena prednost gumi tepihov je v tem, da so popolnoma vodoodporni. To pomeni, da nas ob prihodu v vozilo nikoli ne bo strah, kaj smo storili s svojimi od snega ali blata umazanimi podplati. Tudi v deževnih dneh ni nič kaj prijetno imeti razmočeno notranjost avtomobila.

Poleg vsega se na ta način razširijo še neprijetne vonjave in uničuje podloga. Gumi avto tepihi so tudi bolj trpežni in se ne obrabijo kar tako. V resnici se sploh ne obrabijo, če le kolikor toliko zgledno skrbimo zanje. Izbira torej ne bi smela biti pretirano težka.

4. Omogočajo varno vožnjo

Zanimivo, da lahko avtomobilski tepihi vplivajo tudi na varnost vožnje. Prične se že z udobjem, in sicer na način, da vedno nudijo popolno prileganje. Protizdrsen vzorec skrbi, da bodo podplati voznika med vožnjo ostali na pravem mestu in bo tako vožnja precej varnejša.

Gumijasti tepihi v avtomobilu
Originalni gumijasti tepihi zagotavljajo popolno prileganje avtomobilu.

Zagotovo ste se že kdaj znašli v nerodni situaciji, ko se vam je avto tepih nagubal pod nogami in ste ga nesrečno potisnili pod pedala za sklopko, zavoro in plin. V tem primeru seveda niste mogli v popolnosti uporabiti nobenega izmed pedal, pri čemer največ skrbi povzroča zavora.

Skrb za gumi tepihe

Večjih preglavic z njimi ne boste imeli, tudi pri čiščenju pa ni kakšne blazne filozofije. Če niso pretirano umazani, jih samo dobro obrišite z vlažno krpo, pred tem jih seveda odstranite iz vozila in stresite morebitne kamenčke in umazanijo z njih.

V primeru, da se jih boste lotili prati, pa jih temeljito operite pod tekočo vodo, uporabite primerno krtačo in jih pustite na prostem, da se posušijo. Bodite pozorni zgolj na to, da jih ne boste postavili neposredno pod sonce, saj lahko UV žarki vplivajo na kakovost materiala, ki sčasoma postane trd in razpokan.

Povezani prispevki

Avtomatski ali ročni menjalnik: kaj izbrati?

Avtomobilski menjalniki so skozi leta doživeli številne inovacije in razvoj ter voznikom...

4 prednosti aktivnega tempomata

Kaj je tempomat, zagotovo veste, saj ga imate morda celo vgrajenega v...

Prednosti in slabosti LED žarometov

Avtomobilski žarometi so v zadnjih desetletjih močno napredovali. Namesto klasične rumene svetlobe...