18. septembra 2023
Domov Avto oprema 4 prednosti aktivnega tempomata
Avto oprema

4 prednosti aktivnega tempomata

Aktivni tempomat

Kaj je tempomat, zagotovo veste, saj ga imate morda celo vgrajenega v vozilu, niste pa povsem prepričani, kaj je aktivni tempomat? Ali sploh obstaja kakšna razlika? Aktivni tempomat imenujemo tudi radarski, in da, razlika je ogromna. Žal se veliko voznikov ob nakupu vozila še vedno odloči raje za običajnega, saj je razlika v ceni lahko kar precejšnja.

A kaj je v resnici aktivni tempomat in kako lahko izboljša našo varnost ter udobje na poti? Že sam naziv »radarski tempomat« nas spominja na nekaj zelo znanega. Seveda gre za radar, s katerim policija meri hitrost vozil na cesti. Zna to tudi aktivni tempomat in katere so njegove prednosti pred navadnim?

1. Upoštevanje varnostne razdalje

Pri običajnem tempomatu smo vajeni, da nas razvaja na en način. Ko se vozimo na morje ali v službo po avtocesti, utegne biti pot pred nami dokaj prazna in nas čaka dolgočasno držanje stopalke za plin, da ne bi prekoračili hitrosti. Zato nastavimo tempomat na 130 km/h in delo prepustimo tehnologiji.

Seveda še vedno gledamo na cesto, držimo volan in opazujemo promet, saj se lahko okoliščine kaj hitro spremenijo in se pred nami pojavi kakšna ovira. Aktivni tempomat pa dobesedno zaznava prostor pred nami s svojim radarskim sistemom in na ta način hitrost vožnje prilagaja glede na oddaljenost do naslednjega vozila.

2. Ukrepanje ob približevanju oviri

Na cesti nenadoma pride do zastoja in vozila pred nami upočasnjujejo. Na tem mestu se odlično izkaže aktivni tempomat, ki zna vzdrževati nastavljeno hitrost in obenem zazna približevanje oviri.

Radarski tempomat
Radarski tempomat zazna vozilo ali oviro pred seboj in prilagodi hitrost vožnje.

Takrat seveda vklopi varnostne mehanizme in vozilo prične z ustrezno silo zavirati, da se izogne trčenju. In ne le to, hitrost vožnje prilagodi razmeram, ko se te izboljšajo, pa ponovno pospeši brez ukrepanja voznika.

3. Več udobja na avtocesti

Vse našteto seveda pomeni, da bo vožnja s takšnim sistemom mnogo bolj prijetna in udobna. Koncentracija voznika mora biti še vedno na cesti, vendarle pa mu ne bo treba noge ves čas držati na plinu in skrbeti za pravočasno zaviranje ter kasneje ponastavljati tempomata. Aktivni tempomat zna vse to sam in vozniku prihrani kar nekaj skrbi in dela.

4. Osnova za pametna vozila

Vajeni smo, da nas obkrožajo pametne naprave, ki se hitro razvijajo in postajajo še pametnejše. Na cesti je že tudi nekaj pametnih vozil, ki znajo v resnici upoštevati razmere na cesti, cestno prometne predpise in celo pripeljati varno od točke A do točke B.

Slednje je sicer še nekoliko v povojih, a se zelo hitro razvija. Prav aktivni oziroma radarski tempomat pri tem napredku igra ključno vlogo. Ni daleč dan, ko nas bo naše vozilo popeljalo kamorkoli bomo želeli, ne da bi pri tem sploh pogledali na cesto. Sliši se nevarno, a v resnici ne bo več.

Kako deluje aktivni tempomat?

Radarski tempomat je založen s kopico podatkov, ki jih prejme s strani različnih senzorjev. Ti so nameščeni na vozilu in se navadno skrivajo v ogledalih ali sprednji maski avtomobila. Radarski sistem ves čas preiskuje okolico pred avtomobilom in podatke pošilja v računalniško programje, ki upravlja z vozilom.

Uporablja se lahko tehnologija, ki sloni na stereoskopskih kamerah ob pomoči optične ali laserske tehnologije. Zadeva odlično deluje podnevi in ponoči, nekaj težav pa zaenkrat ostaja pri uporabi v slabših vremenskih razmerah, kot sta sneg in dež.

Povezani prispevki

Avtomatski ali ročni menjalnik: kaj izbrati?

Avtomobilski menjalniki so skozi leta doživeli številne inovacije in razvoj ter voznikom...

4 prednosti gumi tepihov za avto

Svoj avtomobil radi vzdržujemo, da je čist in se je z njim...

Prednosti in slabosti LED žarometov

Avtomobilski žarometi so v zadnjih desetletjih močno napredovali. Namesto klasične rumene svetlobe...