19. oktobra 2023
Domov Vulkanizerstvo 5 znakov, da potrebujete nove pnevmatike
Vulkanizerstvo

5 znakov, da potrebujete nove pnevmatike

Nove pnevmatike

Spremljanje stanja in ustreznosti avtomobilskih pnevmatik je ključno za varno in udobno vožnjo. Pnevmatike so eden najpomembnejših delov avtomobila, saj so edini stik med vozilom in cesto. Zato je pomembno, da redno spremljamo njihovo obrabo in jih pravočasno zamenjamo, ko se pokažejo znaki, da so dotrajane ali neustrezne.

Kako pa vemo, kdaj je čas za zamenjavo pnevmatik? Obstaja več pomembnih znakov, na katere moramo biti pozorni. Ti znaki nam dajejo vpogled v njihovo stanje in nam pomagajo pri odločitvi, kdaj jih zamenjati z novimi. Na ta način poskrbimo za varnost na cesti ter zmanjšamo tveganje za nezgode ali okvare vozila.

1. Globina profila

Zakonodaja v Sloveniji zahteva minimalno globino profila pnevmatik, ki znaša 1,6 mm. Slednje velja za letne pnevmatike, pri zimskih pa mora minimalna globina profila znašati vsaj 3 mm. V vsakem primeru je priporočljivo, da gume zamenjamo že prej, še preden se globina profila povsem približa navedenim dimenzijam.

Merjenje globine profila pnevmatike
Merjenje globine profila pnevmatike z merilnim pripomočkom.

Za merjenje globine profila pnevmatik lahko uporabimo posebno merilno napravo, ki je zelo enostavna za uporabo in jo lahko kupimo v vsaki bolje založeni trgovini z avtomobilskimi deli in opremo. Za silo si lahko pomagamo tudi s kovancem za 2 €, katerega srebrn rob meri 3 mm. Opozoriti velja še, da mora biti minimalna globina profila dosežena po celotnem obodu pnevmatike in ne zgolj na enem mestu.

2. Vidne poškodbe

Med pregledom pnevmatik bodimo pozorni na različne spremembe, kot so razpoke, izbokline, vdolbine in luknje. Takšne poškodbe lahko vplivajo na strukturo pnevmatike in njeno delovanje.

Če opazimo kakršnekoli vidne poškodbe, je priporočljivo zamenjati pnevmatiko, saj lahko poškodovana guma poveča tveganje za predrtje ali njeno popolno odpoved med vožnjo.

3. Nepravilna obraba

Nepravilna obraba pnevmatik vpliva na vodljivost in stabilnost vozila ter zahteva zamenjavo pnevmatik. Neenakomerna obraba na gumah je lahko znak težav z nastavitvijo podvozja ali nepravilnim tlakom v pnevmatikah.

Če po vizualnem pregledu opazimo nepravilnosti, kot je neenakomerna obraba na notranji ali zunanji strani pnevmatike, vozilo zapeljemo k vulkanizerju, ki bo svetoval, kako naprej. Zelo verjetno bo potrebna zamenjava.

4. Starost pnevmatik

Tudi če so gume videti dobro in nimajo očitnih poškodb, je pomembno upoštevati njihovo starost. Pnevmatike imajo omejen rok trajanja, običajno okoli 6 do 10 let, odvisno od proizvajalca.

Stare in obrabljene pnevmatike
Če so pnevmatike stare ali obrabljene, jih je potrebno zamenjati.

Če so pnevmatike starejše od priporočenega obdobja, je priporočljivo, da jih zamenjamo, saj se lahko njihova zmogljivost in trdnost zmanjšata. Pri tem velja opozoriti še na nekaj. Starost gume zajema tudi čas, ko je pnevmatika stala v skladišču.

5. Slaba vodljivost ali oprijem na cesti

Če med vožnjo kljub ustreznemu tlaku v pnevmatikah in dobremu profilu opazimo slabšo vodljivost ali oprijem na cesti, to lahko kaže na obrabljene ali neprimerne gume. Pnevmatike, ki so izgubile svoje lastnosti oprijema, ne zagotavljajo ustrezne varnosti in jih je priporočljivo zamenjati.

Slaba vodljivost ali oprijem lahko povzročita daljšo zavorno pot, slabšo stabilnost pri vožnji v ovinkih in povečano tveganje za akvaplaning. Če se nam med vožnjo zdi, da se avto ne odziva dobro ali se ne obnaša stabilno, je čas, da preverimo stanje pnevmatik.

Kako izbrati ustrezne pnevmatike?

Prvi korak pri izbiri pnevmatik je poznavanje dimenzij, ki so primerne za naše vozilo. Dimenzije gum so navedene v priročniku vozila ali na stranskem delu obstoječih pnevmatik. Pomembno je, da izberemo gume, ki so ustrezne velikosti in lahko kljubujejo obremenitvi našega vozila.

Poleg dimenzij je treba upoštevati tudi vremenske razmere, v katerih bomo najpogosteje vozili. Na voljo so različne vrste pnevmatik, kot so letne, zimske in celoletne. Letne gume so oblikovane za vožnjo v suhih in mokrih pogojih, zimske pa za boljše obvladovanje snega, ledu in nizkih temperatur.

Povezani prispevki

Razlike med letnimi in zimskimi pnevmatikami

Varnost na cesti je ena prednostnih nalog vsakega voznika, pravilna izbira pnevmatik...

8 zanimivosti o letnih pnevmatikah

Letne pnevmatike lahko na vozilo namestimo po 15. marcu, ko se uradno...

Zakaj zimske gume niso primerne za celoletno vožnjo?

Enkrat za vselej bi morali vozniki in lastniki avtomobilov sprejeti dejstvo, da...