24. januarja 2023
Domov Čiščenje in vzdrževanje 5 nasvetov za čiščenje ALU platišč
Čiščenje in vzdrževanje

5 nasvetov za čiščenje ALU platišč

Čiščenje ALU platišč

Zaradi privlačnega videza in trpežne konstrukcije so aluminijasta platišča med lastniki avtomobilov vse bolj priljubljena. Vendar je pomembno, da ALU platišča pravilno čistite in vzdržujete, da bodo ostala v dobrem stanju še vrsto let. V tem članku bomo preverili, na kaj morate biti pozorni pri čiščenju teh platišč, katera čistila in orodja morate uporabljati ter kako doseči visok sijaj.

ALU platišča so že od nekdaj precej več kot zgolj platišča. Vozilo polepšajo, mu dodajo na vrednosti in bolj sodobnem izgledu. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste avtomobilski nakit – in ta mora biti vedno lep in sijoč. Poglejmo si torej, kako poskrbeti za ALU platišča.

1. Pred čiščenjem jih temeljito preglejte

Pri čiščenju ALU platišč je pomembno, da jih najprej pregledate, ali so morebiti poškodovana oziroma kako drugače obrabljena. Če opazite kakršnekoli praske, vdolbine ali spremenjeno barvo, bo morda treba platišče pred čiščenjem strokovno popraviti.

Poleg tega se pred začetkom čiščenja prepričajte, da je platišče ohlajeno, saj lahko vroče površine povzročijo prehitro izhlapevanje čistilnega sredstva. Prav zaradi tega platišč nikoli ne čistimo takoj po končani vožnji ali na žgočem soncu.

2. Izberite ustrezna čistilna sredstva

Čeprav gre na prvi pogled za robustna platišča, pa jih lahko kaj hitro uničimo oziroma poškodujemo njihov videz. Pri izbiri čistila za ALU platišča se prepričajte, da je zasnovano posebej za aluminijaste površine. Izogibajte se uporabi abrazivnih čistil, saj lahko sčasoma poškodujejo površino platišč.

Čistilo za ALU platišča
Za čiščenje ALU platišč uporabite namensko čistilo za aluminijaste površine.

Poleg tega pri nanašanju čistila uporabljajte mehko krpo ali gobo, da ne opraskate površine platišča. Na koncu poskrbite, da po nanosu čistilo sperete s toplo vodo in s površine platišča odstranite morebitne ostanke umazanije.

3. Orodja in pripomočki

Ker se na ALU platiščih nabere precej vidne umazanije, je treba z njo opraviti nadvse strokovno. Na srečo boste v trgovini z avto kozmetičnimi izdelki našli posebne krtače in krtačke ter metlice, s katerimi boste umazanijo odstranili brez težav in nevarnosti, da bi poškodovali platišča.

Naj vam nikakor ne bo odveč dodatnega evra za takšen pripomoček ali denimo čopič, ki vam bo v veliko pomoč pri čiščenju posebej težko dostopnih mest. Na voljo so tudi priročne razpršilke za natančen nanos čistila.

4. Kako doseči visok sijaj na platiščih?

Ko končate čiščenje platišča z blagim čistilom in toplo vodo, lahko nanesete polirno sredstvo ali vosek, da dosežete visok sijaj površine. Prepričajte se, da ste izbrali polirno sredstvo ali vosek, zasnovan posebej za aluminijaste materiale.

V nasprotnem primeru lahko sčasoma poškodujete ali spremenite barvo platišča. Poleg tega pri nanašanju teh lakov ali voskov uporabite aplikatorsko blazinico ali krpo iz mikrovlaken, da preprečite praske na platišču in dosežete želeni sijaj.

5. Vedno s čisto gobico

Za čiščenje ALU platišč nikoli ne uporabite stare, umazane gobe ali krpe. V njej se bo namreč kaj hitro našel kak kamenček ali košček trde umazanije, ki bi lahko poškodoval površino platišča.

Čiščenje ALU platišča z gobico
Priskrbite si gobico, ki jo boste uporabljali zgolj za čiščenje ALU platišč.

Enako velja tudi za čiščenje karoserije. Z gobico, s katero ste čistili platišča, nikoli ne čistite pločevine. V tem primeru boste skoraj zagotovo v laku ali barvi naredili kakšno grdo prasko.

Kako pogosto čistiti ALU platišča?

Čiščenje in vzdrževanje ALU platišč je bistven del za ohranjanja njihovega videza v prihodnjih letih. Če boste upoštevali nasvete o tem, katera čistila in orodja je treba uporabljati, kako pogosto je treba čistiti platišča in kako najbolje doseči visok sijaj na njih, boste močno pripomogli k temu, da bodo vedno videti kot nova.

Če se morda sprašujete, kolikokrat čistiti platišča, potem lahko rečemo, da je priporočljivo to početi 2 do 4x mesečno. Vsekakor pa takrat, ko vozilo tudi perete. Pa še en majhen nasvet. Četudi so vaša ALU platišča videti umazana, zdelana in stara, jim je njihov prvotni sijaj še vedno mogoče povrniti.