5. oktobra 2023
Domov Čiščenje in vzdrževanje Kako temeljito očistiti kabino avtomobila?
Čiščenje in vzdrževanje

Kako temeljito očistiti kabino avtomobila?

Čiščenje kabine avtomobila

Redno čiščenje notranjosti avtomobila ni pomembno zgolj zaradi videza, ampak prispeva tudi k daljši življenjski dobi vozila. Kabina avtomobila je izpostavljena prahu, umazaniji in različnim vonjavam, zato je pomembno, da jo čistimo redno in temeljito.

Bistveno je, da se pred čiščenjem opremimo z vsem potrebnim, pri čemer je treba posebno pozornost nameniti čistilnim sredstvom, saj vsa niso dobra za vse površine. Oglejmo si nekaj nasvetov, kako pravilno očistiti kabino avtomobila.

Priprava na čiščenje

Preden pričnete s čiščenjem, odstranite vse predmete in smeti iz kabine avtomobila. Tudi prtljažni prostor izpraznite, saj ga boste tako lažje posesali in morda končno odnesli nekaj nepotrebne navlake v klet ali kar v smeti. Odprite vsa vrata in očistite še pragove, saj se na njih nabira veliko umazanije.

Preden se lotite naslednjih korakov, se prepričajte, da imate ob sebi vsa potrebna čistila, vodo, krpe, krtačke in čopiče, s katerimi boste dosegli najbolj skrita mesta v vozilu.

Odstranite prah

Za odstranjevanje prahu uporabite mehko antistatično krpo ali čistilni pripomoček za prah. Očistite armaturno ploščo, volan, ročico za prestavljanje, konzolo in ostale dele kabine. Pazite, da ne poškodujete površin, zato ne uporabljajte grobih pripomočkov. Vedno uporabljajte zgolj čiste krpe.

Brisanje prahu v avtomobilu
Za brisanje prahu v avtomobilu uporabite mehko antistatično krpo.

Prah v režah za zrak dosežete s posebno krtačko ali omelcem. Za odstranjevanje madežev uporabite čistilno sredstvo za avtomobilske površine, ki ga kupite v trgovini z avto kozmetičnimi izdelki. Uporabite ga na madežih in jih nežno zdrgnite z mehko krpo. Pazite, da ne poškodujete materiala.

Čiščenje sedežev in tal

Za čiščenje sedežev uporabite posebno čistilno sredstvo. Nanesite ga na sedeže in ga z nežnimi gibi vtrite v material. Pazite, da ne uporabljate preveč čistilnega sredstva in ne drgnete premočno. Če imate na sedežih prevleke, jih prej odstranite in operite oziroma očistite po navodilih proizvajalca.

Za čiščenje tal in preprog uporabite sesalnik ali globinski sesalnik, če ga imate seveda na voljo. Pazite, da očistite tudi vogale in težje dostopne dele kabine. Pri čiščenju ne sme biti površnosti, sicer se bo na določenih mestih umazanija kopičila in sčasoma poškodovala material.

Čiščenje stekel in zračnikov

Za čiščenje stekel uporabite posebno čistilo za stekla ali pa ga pripravite sami iz destilirane vode in kisa. Uporabite mehko krpo ali papirnato brisačo in odstranite vse madeže in sledi prstnih odtisov. Če so na zunanji strani težava zasušeni insekti in iztrebki, pa na notranji strani stekel največ preglavic povzročajo prav odtisi.

Čiščenje stekel v avtomobilu
Za čiščenje steklenih površin uporabite namensko čistilo in mehko krpo.

Za čiščenje prezračevalnega sistema uporabite posebno čistilno sredstvo, ki ga lahko kupite v specializirani trgovini. Sredstvo vbrizgajte v odprtine za zrak in pustite delovati nekaj časa. Nato vključite klimatsko napravo na najvišjo stopnjo in pustite, da opravi svoje delo.

Servis avtoklime

Glede čiščenja prezračevalnega sistema je treba vedno misliti še na klimatsko napravo. Čeprav lahko veliko vsega postorimo sami, pa je čiščenje klimatske naprave in prezračevalnega sistema smiselno prepustiti profesionalcem.

Klima serviser bo klimatsko napravo pregledal, opozoril na kakšne podrobnosti, po potrebi napolnil s hladilnim plinom in poskrbel za dezinfekcijo celotnega sistema, v katerem lahko sčasoma pride do nastanka bakterij, ki slabo vplivajo na naše zdravje in počutje.

Povezani prispevki

Kdaj se odločiti za poliranje vozila?

Za številne lastnike vozil je avtomobil veliko več kot le prevozno sredstvo....

6 nasvetov za čiščenje vetrobranskega stekla

Čiščenje vetrobranskega stekla je lahko zelo zahtevna naloga. Vetrobransko steklo je nenehno...

5 nasvetov za čiščenje ALU platišč

Zaradi privlačnega videza in trpežne konstrukcije so aluminijasta platišča med lastniki avtomobilov...