20. septembra 2023
Domov Avtoklima Ročna ali avtomatska klimatska naprava: kaj izbrati?
Avtoklima

Ročna ali avtomatska klimatska naprava: kaj izbrati?

Klimatska naprava v avtomobilu

V današnjem času je klimatska naprava skorajda obvezna oprema v vsakem vozilu. Toda katero vrsto naprave izbrati, ročno ali avtomatsko? Razčlenili bomo prednosti in slabosti obeh vrst klimatskih naprav, da se boste lahko odločili, katera najbolj ustreza vašim potrebam.

Kako se lotiti tega vprašanja? V razpravi o tem, ali je za avtomobile boljša samodejna ali ročna klimatska naprava, se že vrsto let pojavljajo nasprotujoča si mnenja. Čeprav imata obe vrsti klimatskih naprav svoje prednosti, je treba upoštevati nekatere različne dejavnike.

Prednosti avtomatske klimatske naprave

Avtomatske klimatske naprave so učinkovitejše od ročnih, saj hitreje ohladijo potniški prostor in za to porabijo manj goriva. Tako je! Klimatska naprava kar pošteno vpliva na porabo goriva, čeprav morda na to niste pomislili. To pomeni, da lahko v avtomobilu vzdržujete prijetno temperaturo, ne da bi vas skrbelo, da boste zapravili preveč energije.

Avtomatska avtoklima
Avtomatska avtoklima prostor v vozilu ohladi hitreje in porabi manj goriva.

Avtomatska klimatska naprava ima tudi določen vpliv na moč motorja, saj imajo novejša vozila spremenljiv kompresor, ki zmanjša porabo goriva in upočasni sam motor. In klime ne potrebujemo zgolj poleti, ko je najbolj vroče, vklopiti jo je treba tudi pozimi, da se ohrani svež zrak in prepreči zameglitev stekel.

Slabosti avtomatske klimatske naprave

Največja pomanjkljivost avtomatskih klimatskih naprav je njihova cena. Zaradi kompleksnosti sestavnih delov je njihova namestitev običajno dražja od ročno nastavljivih sistemov. Poleg tega so priporočljivi redni vzdrževalni pregledi vsaki dve leti ali na določeno število kilometrov.

Vključno s preverjanjem ravni plina, puščanja in tesnil, dodajanjem olja v hladilni sistem, po potrebi zamenjavo filtra za cvetni prah, razkuževanjem sistema in redno menjavo filtra za prah. Servisiranje obeh vrst klimatskih naprav je precej podobno, vendar avtomatski modeli zaradi svoje kompleksnosti običajno zahtevajo več pozornosti.

Prednosti ročne klimatizacije

Ročni sistemi so na splošno cenejši od avtomatskih zaradi preprostejše zasnove in konstrukcije. Ne potrebujejo zapletenih senzorjev ali drugih sestavnih delov kot samodejni modeli, kar pomeni, da jih je običajno lažje in ceneje popraviti, če gre kaj narobe.

Ročna avtoklima
Ročna avtoklima je enostavnejša za upravljanje in cenejša od avtomatske.

Poleg tega so stroški namestitve pri ročnih modelih običajno nižji, saj ne vključujejo zapletene napeljave ali senzorjev, ki jih je treba programirati. Obenem se nekaterim voznikom zdijo enostavnejši za uporabo kot avtomatski sistemi, saj je mogoče temperaturo hitro prilagoditi, ne da bi bilo treba brskati po menijih kot pri nekaterih klimatskih napravah sodobnih avtomobilov.

In končna ocena?

Na splošno ima avtomatska klimatska naprava zaradi svoje učinkovitosti in priročnih funkcij več prednosti kot ročni modeli. Vseeno pa imajo ročne klimatske naprave še vedno svoje mesto in so lahko primerne za tiste, ki želijo osnovni nadzor temperature brez digitalnega zaslona, opozoril in obvestil, ki jih ponuja samodejni sistem.

Čeprav so vzdrževalni pregledi ne glede na to priporočljivi za obe vrsti sistemov, je treba upoštevati, da je treba pri ročnih sistemih vzdrževanje izvajati pogosteje zaradi njihove odvisnosti od hladilnih sredstev, ki jih je sčasoma treba dopolniti. Z razumevanjem delovanja vsake vrste ter njenih prednosti in slabosti boste lahko sprejeli utemeljeno odločitev o tem, katera je prava za potrebe vašega vozila.

Pri izbiri med avtomatskim in ročnim klimatskim sistemom za vaše vozilo je tako treba upoštevati več dejavnikov. Eden od njih je cena, pa tudi enostavnost uporabe in učinkovitost, ko pride čas za popravila ali vzdrževalne preglede. Na koncu bo od vas odvisno, katero vrsto boste izbrali, vendar se pred odločitvijo prepričajte, da ste pretehtali vse možnosti.

Povezani prispevki

Kako vzdrževati klimo v avtu?

Vzdrževanje klimatskega sistema v avtomobilu je zelo pomembno za udobje in učinkovitost...

Kam na servis in polnjenje avtoklime?

Avtoklima je danes že skorajda standardna oprema vsakega avtomobila in kar težko...

Zakaj mora avtoklima delovati tudi pozimi?

Klimatska naprava v vozilu je danes nekaj samoumevnega. Ne predstavljamo si več...